Vizitatori

marți

Teenagers on Facebook

   Îmi permit să te întreb: ce semnifică cuvântul carte pentru tine? Nu voi afla răspunsul, pentru că știi atât de multe despre cărți, încât e greu să-ți exprimi punctul de vedere. Lasă-mă să ghicesc... Sunt acele obiecte care se află pe rafturile grandioasei biblioteci, cu scopul de a înfrumuseța camera? Cele pline de praf peste care dai din întâmplare? Ei bine, da! Care este filosoful/autorul tău preferat? Pauză. În schimb, facebook-ul tău susține că îi cunoști pe cei mai mulți dintre ei. Trebuie să te felicit pentru citatele pe care le postezi frecvent pe facebook. Însă, ți s-a spus vreodată că atunci când scrii un citat care nu îți aparține ar trebui să folosești ghilimele și dacă nu ți se pare prea mult, să menționezi al cui este citatul respectiv? Cei care vedem postările, vrând, nevrând, suntem foarte încântați de faptul că te-ai sinchisit să cauți pe google citate pe diferite teme, preferabile cele ale iubirii, fericirii și înțelepciunii, că doar așa se poate crea o imagine mai bună pe facebook, nu? Nici să nu mai vorbim despre modul în care folosești iubita limbă. Spre deosebire de limba engleză, draga noastră limbă cuprinde și așa-zisele diacritice (ăĂ, îÎ, șȘ, țȚ). Poate acum înțelegi despre ceea ce este vorba. Astfel, ar fi frumos, din respect pentru autorul sau filosoful ales, să le folosești.
   Ființă lipsită de imaginație, ce știi să faci, în afară de a ne umple nouă creierul cu falsa ta erudiție? Nimic. Viața ta se rezumă la a te comporta precum doresc cei din jur. Este greu să fii sincer atunci când toți îți adresează zâmbete false (te-ai obișnuit să fii actor, ba chiar începe să-ți placă) și e normal să te comporți și tu, la fel. Mai mult decât atât, ai impresia că ești de-a dreptul o vedetă a facebook-ului și asta te încântă până peste cap. Iar dacă ești vedetă, e imposibil să nu aflăm despre tot ceea ce faci! Astfel, ne amuzăm zilnic de check-in-urile tale penibile: at home, la masă, în troleu, ora de matematică, cu câinele la colțul blocului, la spital, sală, shopping etc. Pe facebook ai mai multe activități decât cele pe care le faci la propriu, într-o zi obișnuită. Care este scopul tău? Vizitarea a cât mai multor locuri pentru a-ți crește popularitatea pe facebook? Ingenioasă idee. Dragul/a de tine! Și toate acestea nu sunt de ajuns. Primești cereri des, probabil în fiecare zi. Dar te întreb: câte dintre acestea le refuzi? Puține, sau niciuna. Cum este posibil să nu ai mii de prieteni??? Este o rușine, vor râde ceilalți de tine. Tu ai citit vreodată cu atenție ce scrie pe facebook? PRIETENI. Un cuvânt la fel de cunoscut ție, precum cartea. Scuză-mă, uitasem că like-urile și comentariile sunt mai importante. Nu contează cine ți le adresează, atât timp cât dau bine la fotografii. Că tot veni vorba de fotografii, țin neapărat să te informez că nu suntem orbi! Observăm detaliile fotografiei, o analizăm dacă ne propunem asta și eventual presupunem unde este făcută. Acestea fiind spune, nu văd rostul descrierilor impertinente precum: la cererea prietenilor, scuzați fața, dezordinea etc. De ce postezi fotografia dacă nu îți place? Nu te poți abține, concurența este mare. Aaa, dorești ca ceilalți să spună contrariul: frumoaso, magico, fermecato, forțosule, bunocule etc. Pe de altă parte, sunt și persoane care se consideră inteligente prin simplul fapt că încearcă să-i prostească pe alții, încât dimineața, prima activitate: poze în pat, cu descriere: neața prieteni. Mai exact, este vorba despre binecunoscutele pițipoance care după ce își pun gletul cu trafaletul pe față, încep shooting-ul. Surprizăăă, ne-am dat seama că nu sunteți naturale și plus de asta, ce să credem: că dormiți machiate? Tot ce este posibil. Presupun că urmează alte poze cu tot ceea ce aveți mai bun și nou de arătat, nu contează că în spatele vostru sunt chiloți aruncați la întâmplare, mâncare putrezită și alte minunății. Dacă sunteți puțin dezbrăcate și mai faceți și botic, poate că cei care privesc fotografia nu se vor uita la fundal. Și dacă s-ar uita, ce importanță ar avea? Atât timp cât acumulați numărul de aprecieri propuse, sunteți marfă (sau cum doriți)!!! Încă o dovadă a importanței părerilor așa-zișilor prieteni de pe facebook. 
   Să trecem la cel mai palpitant capitol din viața oricărei persoane: relațiile cu ceilalți. Privesc cu compasiune adolescenți de 13-16 ani care, mai că nu își dau lame online. Unii chiar o fac! Dar ghiciți, de ce? Marea lor iubire i-a dezamăgit, viața nemaiavând sens fără prezența fluturașilor din zilele precedente. Cu cine vor mai exersa ei sărutul? Ah, nu mai sunt in a relationship. Păcat! Asta este doar una dintre umilințe. Dar abia apoi vine durerea. Știți ce urmează, nu? Așa-zișii prieteni nu se mai opresc: fantastic, nu se poate!!!, dar ce s-a întâmplat?, incredibil etc. Reacția noastră, a celorlalți: Serios? Chiar faceți asta, dragilor? Sunteți mai fericiți dacă află poporul că voi sunteți single? Ieei, ne bucurăm pentru voi... Totuși, nu ar fi mai frumos ca în acest timp în care sunteți certați să vă întâlniți, spre exemplu, în parc sau la o cafea, discutând ca doi oameni maturi? Că doar așa vă considerați. Probabil că astfel s-ar rezolva conflictele, gândurile nefiindu-vă influențate de către altcineva. Dar nu, preferați să vă plângă alții de milă, începeți și voi alături de ei operațiunea lame în acțiune și a doua zi apare ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, fiind urmată peste câteva zile de o relație cu colega/ul de clasă, sau alte persoane. Îți dai seama că ai folosit lama degeaba, însă cu toate acestea la fiecare despărțire vei proceda la fel. Astfel, rațiunea își spune cuvântul (sunt ironică, în cazul în care credeai că îți apreciez tactica ketchupului pe pereți)!
   Ceea ce am dorit să relev prin aceasta critică este prostia cu care ne confruntăm zilnic și pe care o ignorăm. Nu sunt de acord să apreciez ceea ce mă deranjează și să ascund o realitate tristă. Consider că a fi direct cu cei din jur, însemnă a fi sincer cu tine însuți! De fapt, am dorit să îmi exprim gândurile neplăcute, adresate unei  anumite categorii de indivizi, nefăcând referiri la o persoană anume. În acest sens, să nu vă așteptați ca cei care dorim să socializăm cu prietenii pe facebook, să facem prostia de a-l desființa doar pentru faptul că ați devenit insuportabili, no way! Schimbați-vă atitudinea și lumea din jurul vostru va fi așa cum vă doriți. Puțină inteligență ar trebui să fie binevenită în mintea oricui. Drept urmare, aș dori, dacă se poate, ca interpretările a ceea ce ați citit mai sus să fie pertinente, indiferent dacă pro, sau contra. 
   O seară plăcută tuturor!

6 comentarii:

 1. Păcat că textul acesta nu este citit de cine ar trebui, felicitări!

  RăspundețiȘtergere
 2. magico?:)))))))astai buna:))nu am putut sa nu remarc:P

  RăspundețiȘtergere
 3. Iti dau perfecta dreptate. Mi-a placut expresia: gletul cu trafaletul. Insa vina o poarta parintii.
  Ei merg la munca si sponsorizeaza copii ca sa fie "in rand cu lumea".
  Si sunt: de rasul lumii!
  Toate voile parintii azi le fac copiilor si daca li se atrage atentia de un cunoscut ca fica lor sau fiul lor, se poarta, se manifesta, umbla, vorbeste, sau are o relatie cu ..., atunci i se raspunde: lasa ca nu-i bai!
  S-a indrepta ea, el, cand o fi mai mare! Cand i se mai coace mintea! Asa sunt acum tinerii de azi!
  Cam asa suna motivatiile parintilor inconstienti, la ce riscuri isi expun copii.
  Si progeniturile de copii care astazi nu aduc un "bai" fac mai tarziu ca parintii sa exclame: vai! Vai ce a ajuns copilul acesta! Vai cum l-am crescut eu si l-am educat de bine si de frumos si el sa ajunga in halul acesta? Vai!
  De fapt la urma urmelor nu e altceva decat rodul parintilor ce au semanat in copiii lor.

  RăspundețiȘtergere
 4. Mulțumesc! Așa e... părinții sunt la fel de vinovați precum copiii. Trăim într-o lume în care copiilor li se acordă prea puțin sprijin moral, cel financiar (material) fiind încurajat. Dar ei rămân tot copilașii inocenți, oricât de grave ar fi greșelile pe care le fac.

  RăspundețiȘtergere
 5. Sincere felicitări și din suflet pentru minunatul articol, dar mai cu seama pentru punctele forte pe care le atingi în el. Felicitări deasemenea și celor care ți-au dat viata și te-au educat, dar mai ales sufletului tău frumos și minunat! Să încerci pe cât posibil, niciodată sa nu te schimbi, sa fii asa cum ești și ai fost educata, indiferent de părerea celorlalți.

  RăspundețiȘtergere